انواع سئو
در مقاله ی قبل با سئو و بهینه سازی سایت اشنا شدیم و تعریف سه نوع سئو ی کلاه سفید، کلاه خاکستری و کلاه سیاه را آموختیم.
اکنون در این مقاله با سئوی داخلی و سئوی خارجی و طریقه استفاده از انها را می آموزیم.
در کل کارهایی که برای سئو انجام میشود را به بخشها یا حوزههای مختلفی تقسیم میکنند. یک نوع تقسیم کار متداول، تقسیم کارهای داخل سایت و بیرون سایت است. به این دو بخش کارها سئو یا بهینهسازی داخلی (On-Page SEO) و سئو یا بهینهسازی خارجی (Off-Page SEO) میگویند.
سئوی داخلی سایت چیست؟
منظور از سئوی داخلی، بهینهسازی صفحات داخلی سایت برای موتورهای جستجو، با هدف رسیدن به جایگاه بالا در گوگل و افزایش ترافیک سایت است. با سئوی داخلی، موتورهای جستجو به راحتی سایت شما را پیدا کرده و میخوانند، موضوع آن را درک میکنند و اگر استاندارهای لازم را داشته باشد، آن را به عنوان یک سایت مفید برای کاربران میشناسند.
خب، برای انجام سئوی داخلی سایت دقیقاً باید چهکار کنیم؟
چکلیست سئوی داخلی سایت
بهینه کردن آدرس (URL) تمام صفحات سایت
یکی از بخشهایی که گوگل به آن توجه میکند، آدرس صفحات مختلف سایت است. تجربه نشان داده است که هر چقدر که این آدرس کوتاهتر، خواناتر و با موضوع محتوای شما مرتبط باشد، تاثیر بهتری روی سئو دارد.
نکات مهم برای بهینه سازی URL سایت
تحقیق کلمات کلیدی (Keyword Research)
تحقیق کلمات کلیدی یعنی اینکه بررسی کنیم و ببینیم مخاطبان هدف ما در اینترنت به دنبال چه چیزهایی هستند و برای رسیدن به آنها چه کلماتی را جستجو میکنند. اگر تحقیق کلمات را به درستی انجام دهید، هم مخاطبانتان را بهتر میشناسید و هم میتوانید وضعیت سئوی سایتتان را بهتر کنید.
توضیحات متا
توضیحات متا توضیح کوتاهی است که در زیر URL شما در صفحه نتایج موتور جستجو و زیر عنوان در یک پست اجتماعی ظاهر می شود. این باید محتوای موجود در آن صفحه را توصیف کند ;اما مهمتر از همه ، حتماً کلمات کلیدی مرتبط را در این زمینه بگنجانید تا بتوانند توسط خزنده های موتور جستجو انتخاب شوند. برای اطمینان از اینکه کل توضیحات شما در نتایج جستجو نشان داده شده است ;سعی کنید توصیفات خود را زیر ۳۰۰ حرف نگه دارید.
بهینهسازی انکرتکستها
منظور از انکر تکست همان عنوان لینک است. حالا چطور باید انکر تکستها را بهینه کنیم؟
از کلمات کلیدی در انکرتکستها استفاده کنید.
انکر تکست باید مرتبط با موضوع صفحۀ لینک شده باشد.
برای انکر تکستها استراتژی داشته باشید
تگ Alt چیست؟
در تمام تصاویر به کار رفته در یک وبسایت، تگ Alt توصیفکننده موضوعی است که از تصویر استنباط میشود. این تگ میتواند به عنوان متنی جایگزین برای تصاویر به هنگام خطا در بارگذاری نیز مورد استفاده قرار گیرد تا کاربران در صورت عدم نمایش تصویر، از مفهوم و عملکرد آن باخبر شوند.
قرار دادن تگ Alt برای تصاویر، تاثیر بسیار خوبی بر روی وضعیت سئو و ترافیک سایت شما دارد. تصور کنید کاربری به دنبال تصویر خاصی در نتایج جستجوی گوگل است که ناگهان تصاویر جذاب سایت شما را مشاهده میکند. به این ترتیب، کاربر از طریق همان تصویر وارد سایت شما شده و به یک مشتری (یا خواننده) تبدیل میشود.
الگوریتم مرغ مگس خوار چیست و چه تاثیری روی سئوی سایت شما دارد؟
کم کم گوگل به این نتیجه رسید که بهتر است به معنای کلمات و ارتباط آنها با هم توجه عمیقتری نشان بدهد. چرا؟ چون گاهی تولیدکنندگان محتوا برای قرار گرفتن در نتایج اولیه گوگل مجبور بودند به شکل مکرر از کلمات کلیدی خاصی استفاده کنند. با این کار کیفیت مطالب پایین میآمد و سایتهایی که محتوای عالی تولید میکردند، نمیتوانستند خوب دیده شوند.
دلیل اینکه نام مرغ مگس خوار برای این الگوریتم انتخاب شده، “سرعت و دقت” آن است. الگوریتم مرغ مگس خوار با دقت و سرعت بالایی کلمات را بررسی میکند و مترادف آنها را تا حد زیادی میشناسد. مگس خوار در حالی که نزدیکترین نتایج را به شما نشان میدهد، صفحاتی را هم که بیش از حد از کلمات کلیدی استفاده کردهاند و محتوای درست و حسابی ندارند جریمه میکند.
در واقع، هدف گوگل از ارائۀ الگوریتم مرغ مگس خوار این بود که هم نتایج واقعیتر و دقیقتری را به کاربران نمایش دهد و هم کاری کند که وبمسترها به تولید محتوای با کیفیت و ارزشمند توجه ویژهای کنند.
همانطور که در بخشهای قبلی هم اشاره کردم، این الگوریتم عزیز با مفهوم کلمات و هم معنیهای آنها هم کار دارد. میپرسید چطور؟
برای مثال شما جستجو میکنید “رستوران های اصفهان” و مرغ مگس خوار سریع دست به کار میشود و کلمات دیگری را هم که از نظر معنایی به کلمات “رستوران ها” و “اصفهان” نزدیکند در نظر میگیرد.
مثلاً برای رستوران کلمات “فست فود”، “غذا”، “غذای بیرون بر” و “رستوران های محلی” و برای کلمۀ اصفهان، مناطق نزدیک آبادان مثل زاینده رود و کاشان هم در نظر گرفته میشوند. با این کار شما میتوانید نتایج مختلفی مانند بهترین رستورانهای اصفهان، در سفر به اصفهان چی بخوریم؟ رستوران های اصفهان و لیستی از این رستورانها را در نقشه ببینید.
قبلاً ممکن بود برای رسیدن به نتیجۀ دلخواهتان چند بار به شکلهای مختلفی عبارت مورد نظرتان را جستجو کنید؛ اما الان مرغ مگس خوار با کمک گراف دانش گوگل و جستجوی معنایی (Semantic search) اینکار را برای شما اسان کرده است.
الگوریتم مرغ مگس خوار روی سئوی سایت تاثیر دارد یا نه؟
خب همانطور که گفتیم، الگوریتم مرغ مگسخوار به مفهوم و کیفیت محتوایی که تولید کردهاید و اینکه چهقدر مورد توجه کاربران بوده توجه ویژهای دارد. پس صد در صد روی سئوی سایت هم تاثیر میگذارد. در ادامه چند نکتۀ مهم را به شما میگویم که اگر آنها را رعایت کنید تاثیر بسیار خوبی در سئوی سایتتان دارد و رضایت خاطر مرغ مگس خوار سختگیرمان را هم جلب میکند.
تمام کلمات کلیدی را بهینه کنید.
اولین کاری که باید بکنیم این است که کلمات کلیدی استفاده شده در متنمان را بهینه سازی کنیم. یعنی چه؟ یعنی اینکه لازم نیست متنمان را با یک کلمۀ کلیدی خاص خفه کنیم، بلکه باید از کلمات هممعنی و عبارات طولانی هم به عنوان کلمات کلیدی استفاده کنیم. مثلاً وقتی کلمه کلیدی اصلی مطلبمان راه اندازی فروشگاه اینترنتی است، در بخشهای مختلف متنمان میتوانیم این کلمات و عبارات را استفاده کنیم: ساخت فروشگاه اینترنتی، ایجاد فروشگاه اینترنتی، چگونه فروشگاه اینترنتی بسازیم، نحوه ایجاد فروشگاه اینترنتی، آموزش ساخت فروشگاه اینترنتی و …
فراموش نکنید: وبسایتهایی که فقط از کلمات کلیدی، آن به شکل بی فایده در متنشان استفاه میکنند و هیچ توجهی به کیفیت محتوای تولیدی ندارند، هدف جریمۀ مرغ مگس خوار قرار میگیرند.
با این حرفها میتوان نتیجه گرفت که، مرغ مگس خوار دوست خوبی برای سئوکاران کلاه سفید است و کابوسی بد برای سئوکارهای کلاه سیاه است!
لینکسازی داخل سایت
لینک سازی در بخش سئوی داخلی سایت به دو دسته تقسیم میشود:
لینک دهی به سایر مطالب یا محصولات وبسایت خودتان
وقتی صحبت از پیوند داخلی است مساله خیلی مهم است ;سئو داخلی و خارجی.
پیوند داخلی صفحات مرتبط در وب سایت شما عامل مهم دیگر سئو در صفحه است.
پیوند به صفحات مختلف مرتبط در سایت شما همه چیز را برای موتورهای جستجو برای جستجوی همه چیز آسان می کند ;
و همچنین بازدید کنندگان را برای مدت طولانی تری درگیر می کند.
لینک دادن به وبسایتهای خوب دیگران
متاسفانه برخی از دوستان وبمستر و کارشناس محتوا در این مورد کمی خساست به خرج میدهند و فکر میکنند که این کار باعث بالا رفتن ارزش سایت رقیب میشود. خب این موضوع کاملاً درست است؛ اما حُسن این کار در چیست؟
اولاً با این کار به گوگل نشان میدهید که محتوای صفحۀ شما مرتبط با آن صفحۀ خوبی است که لینک کردهاید و شاید حتی این پیغام را به گوگل برسانید که مطلبی کاملتر از نوشتۀ رقیب تولید کردهاید. از طرف دیگر این کار شما نیت خوب شما را به رقبا نشان میدهد و احتمال دارد که آنها هم دلشان نرم شود و لینک سایت شما را در سایتشان قرار دهند
استفاده کردن از کدهای نشانهگذاری اسکیما
عمل نشانهگذاری صفحات مختلف سایت برای موتورهای جستجو (گوگل، بینگ و یاهو) Schema Markup یا نشانهگذاری اسکیما میگویند. کدهای اسکیما به گوگل کمک میکند تا راحتتر بتواند محتوای صفحه شما درباره چیست تا در نتایج مرتبط در رتبهبندی قرار بگیرید.
برای مثال با اسکیما میتوانید به گوگل بگویید که در این صفحه مقالهای دربارۀ “دیجیتال مارکتینگ” با عنوان “سئوی داخلی” داریم که به تازگی منتشر شده است.
ریسپانسیو بودن سایت یا هماهنگی با گوشیهای موبایل
در سال 2015 گوگل رسماً اعلام کرد، سایتهایی که ریسپانسیو یا همان واکنشگرا نباشند به جایگاههای پایینتر نتایج گوگل نزول خواهند کرد. ریسپانسیو بودن سایت به این معنی است که وقتی صفحه را کوچک و بزرگ میکنید، یا در دستگاههای دیگری مثل موبایل و تبلت آن را باز میکنید، ساختار ظاهری آن بهم نریزد.
و… بالاخره وعدۀ گوگل عملی شد. کمکم سایتهایی که ریسپانسیو نبودند موقعیتشان را از دست دادند و به رتبههای پایینتری رسیدند. پس در زمان طراحی سایت این نکته را حتماً لحاظ کنید و سایتی طراحی کنید که ریسپانسیو باشد.
سئوی خارجی سایت چیست؟
سئوی خارجی مکمل سئوی داخلی سایت است. منظور از سئوی خارجی یا Off-page SEO اقداماتی است که در بیرون از سایتمان (در صفحات دیگر دامنه، سایتهای دیگر و شبکههای اجتماعی) انجام میدهیم تا جایگاهمان را در نتایج گوگل بهتر کنیم و رنک بهتری بگیریم.
چکلیست سئوی خارجی سایت
استفاده از لینکسازی خارجی
منظور از لینکبیلدینگ یا لینکسازی خارجی، دریافت لینک از سایتهای دیگر به سایت خودمان است. موتورهای جستجوگر از لینک ها برای تعقیب وب سایت ها استفاده می کنند؛ آنها لینکهای موجود در بین تکتک صفحات وب سایتتان را دنبال میکنند و در تصویری بزرگتر، تمام لینکهای موجود در بین وبسایتها را زیر نظر دارند.
فعالیت در شبکههای اجتماعی
حضور و فعایت در شبکههای اجتماعی دو مزیت بزرگ برای شما دارد.
مزیت اول: به لینکسازی کمک میکند؛ یعنی شما میتوانید در شبکههای مختلف از جمله لینکدین و گوگلپلاس لینکهایی به مطالب سایتتان ایجاد کنید.
مزیت دوم: برندسازی میکنید؛ در واقع شما با فعالیت در شبکههای اجتماعی چه بخواهید و چه نخواهید در حال برندسازی هستید! برای مثال معرفی یکی از مطالب مفید و باارزش سایتتان را در شبکهی اجتماعی لینکدین قرار میدهید؛ با این کار توجه مخاطبان به مطلب شما جلب شده، دربارۀ آن صحبت میکنند، نظر میدهند و اگر آن را دوست داشته باشند با دیگران به اشتراک میگذارند. تمامی این فعالیتها کمک بسیاری به برندسازی شما میکند.
SSL / HTTPS
امنیت صفحه بیش از هر زمان دیگری در سال ۲۰۲۰ مهم است و فعال کردن فناوری امنیتی (Secure Sockets Layer (SSL برای ارتقا امنیت ، قابلیت اطمینان و دید شما بسیار مهم است.با فعال کردن SSL ، احتمال عدم ورود شخص ثالثی بین وب سرور شما و وب سرور بازدید کنندگان را افزایش می دهید ;این شامل اطمینان از ایمن بودن اطلاعات وارد شده در سایت نیز هست. به همین ترتیب ;گوگل در واقع سایت هایی را که دارای SSL هستند ترجیح می دهد و این امر باعث افزایش دیده شدن می شود.
آیا رفتار کاربران روی سئو تاثیر دارد؟
مسلماً بله! گوگل رفتار کاربران را بررسی و ذخیره میکند، پس طبیعتاً رفتار کاربران روی سئو هم تاثیر خواهد گذاشت. اما چگونه؟
از سیستم عامل اندروید تا سرویس ایمیل و دهها سرویس دیگر مثل مرورگر کروم، گوگل آنالیتیکس و… همه متعلق به شرکت گوگل هستند. گوگل به اقیانوسی از اطلاعات مردم و رفتار کاربران دسترسی دارد. اگر فرض را بر این بگذاریم که گوگل فقط از اطلاعاتی که از نظر قوانین حریم خصوصی مشکلی ندارند، باز هم اطلاعات زیادی باقی میماند که برای تحلیل رفتار کاربران کافی است.
هر وقت از کارکنان و کارشناسان بخش جستجوی گوگل میپرسند که گوگل از چه اطلاعاتی برای تحلیل رفتار جستجوی کاربران استفاده میکند؟ آنها در جواب میگویند فقط رفتار کاربران موقع جستجو را رصد میکنیم. کارهایی مثل برگشت به نتایج، رفتن به صفحه بعدی، کلیک روی نتایج پایینتر به جای نتیجه اول و موارد مشابه این.
البته همین دادهها هم ارزشمند هستند. در واقع ما نمیدانیم که آیا گوگل واقعاً فقط به این اندازه از دادهها اکتفا میکند یا این که تمام رفتار کاربران را از تمام سرویسها زیر نظر دارد.
به قول معروف گوگل آنقدر اطلاعات از ما دارد که بهتر از مادرمان ما را میشناسد!
بهترین منابع آموزش سئو
ما با تجربهای که داریم پیشنهاد میکنیم همیشه سراغ منابع معتبر و شناخته شده بروید. منابعی که حرفهای آنها براساس تحلیل آماری و آزمایشهای متعدد است. اگر یک تکنیک سئو روی یک وبسایت امتحان شد و موثر بود دلیل نمیشود برای همه کارایی داشته باشد.
اولین منابع مورد اعتماد مطالب و کانالهای بخش جستحوی گوگل هستند. توصیههای پشتیبانی موتور جستجوی گوگل، کانالهای یوتیوب مهندسان جستجو در گوگل، اکانتهای توییتر و روابط عمومی و وبلاگهای رسمی گوگل همه اولین و مهمترین منابع آموزش سئو هستند.
مهمترین این منابع موارد زیر هستند:
وبلاگ گوگل Webmaster Central
راهنما و انجمن پشتیبانی گوگل
دورۀ آموزشی اصول سئو (از گوگل)
کانال یوتیوب وبمسترهای گوگل
توییتر روابط عمومی جستجوی گوگل (Google SearchLiaison)
بخش دوم منابع آموزش سئو، وبلاگ سرویسدهندههای خدمات سئو، تحلیلگرها و وبسیاتهای خبررسانی سئو هستند:
وبلاگ ahref
وبلاگ MOZ
searchengineland
searchenginejournal
وبلاگ یوآست
backlinko
تمام این منابع دارای مقالات راهنما، تحلیل و مطالب کوتاه درباره اتفاقات جدید در دنیای سئو هستند.
مطالعه کردن قدم اول یادگیری سئو است. بعد از یادگیری باید خودتان آموختهها را در عمل انجام دهید و تجربه به دست آورید.