الگوریتمهای گوگل
موتور جستجوی گوگل به عنوان بزرگ ترین موتور جستجوی اینترنتی که بیش از ۷۰ ٪ از سهم بازار جستجوی اینترنتی دنیا را به خود اختصاص داده است، به مرور زمان برای بهبود کیفیت نتایج نمایش داده شده در صفحه نتایج جستجوی خود، اقدام به بروز رسانی الگوریتم های رتبه بندی اش کرده است.
به طور کلی گوگل از ۲۰۰ فاکتور برای رتبه بندی سایت ها استفاده کرده و هر ساله حدود ۵۰۰-۶۰۰ بار الگوریتم های رتبه بندی خود را بروز رسانی می کند، تا تجربه کاربری بهتری به جستجوگران اینترنتی ارائه دهد. بعضی از الگوریتم های رتبه بندی گوگل از اهمیت ویژه ای برخوردار هستند و گوگل خبر بروز رسانی آن ها را به طور رسمی منتشر می کند. در ادامه در مورد مهم ترین الگوریتم های گوگل و نحوه تاثیر آن ها بر سئو سایت توضیحاتی خواهیم داد.
الگوریتم Hilltop (تپه) گوگل (2003)
الگوریتم هیلتاپ یا تپه گوگل در سال 2003 معرفی شد و از همان زمان تا الان تاثیرات غیرقابلانکاری روی نتایج جستجو داشته است. هدف الگوریتم هلیتاپ گوگل چه بود؟ هدف این الگوریتم شناسایی سایتهای مرجع و دایرکتوریهای معتبری بود که به سایتهای کوچک دیگر لینک داشتند. فایده شناسایی دایرکتوریهای معتبر چه بود؟ با شناسایی دایرکتوریهای معتبر فرصت خوبی در اختیار سایتهای کوچکی که در آنها لینک داشت قرار میگرفت تا بتوانند جایگاه خوبی در گوگل کسب کنند.
برخی از این دایرکتوریهای معتبر عبارتند از: Yahoo، Dmoz و Wikipedia. گوگل با استفاده از این دایرکتوریها توانست سایتهای معتبر دیگر را هم شناسایی کند.
الگوریتم پاندا (Panda) گوگل (2011)
پانداها شخصیت آرام و کتابخوانی دارند، بنابراین به راحتی میتوانید تصور کنید روزانه تعداد زیادی پاندا در حال خواندن محتوای وبسایت شما هستند. آنها تمام مطالب را به دقت میخوانند و کیفیت محتوا به شدت برایشان اهمیت دارد و دیگر نمیشود مثل قبل با ردیف کردن کلمات کلیدی در یک متن، پانداها را فریب داد. آنها به خوبی میتوانند یک متن مفید را از یک متن ضعیف تفکیک کنند، میتوانند کاری کنند که هیچ کاربری پایش به یک سایت بیکیفیت کشیده نشود چون آنها محتوایی را که دوست ندارند، به کسی معرفی نمیکنند.
حتما بارها و بارها این را شنیده اید که در اینترنت مطالب به راحتی کپی می شود و در سایتی دیگر قرار می گیرد. خوب این عمل فرآیند سئو را دچار اختلال می کرد و سایت های با کیفیت و دسته اول واقعا در میان انبوهی از سایت ها ناپدید می شدند و جایگاه خاصی نداشتند. تا اینکه الگوریتم پاندا به یاری آن ها شتافت. به این صورت که خزنده های این الگوریتم مدام به دنبال مطالب و محتوای دسته اول است و دیگر سایت ها را که مطالب را کپی می کنند را شناسایی و از لیست جستجو حذف می کند.
الگوریتم پاندای گوگل روی محتوای متنی صفحات حساس است و متنهای کپی شده، پر از تبلیغات و محتواهای بیکیفیت او را به شدت عصبانی میکند. در صورتی که مورد خشم پاندا قرار گرفتید و جریمه شدید، با اصلاح و بهروزرسانی صفحات ضعیفتان میتوانید شانس این را داشته باشید که جایگاه قبلیتان را پس بگیرید.
پانداها از چه محتوایی خوششان نمیآید؟
1- محتوای خلاصه شده و ناقص
پانداها علاقهای به خواندن متنهای دو سه جملهای ندارند. آنها خوب میدانند که یک متن کوتاه فرصت کافی را برای پاسخ دادن به نیازهای مخاطب ندارد، به همین دلیل، چشمشان را روی متنهای ناقص و خلاصهشده میبندند.
2- تکرار حرفهای قبلی با کپی کردن محتوا
پانداها مثل هر کس دیگری دوست ندارند یک متن را برای بار چندم بخوانند، بنابراین حتی اگر بیست درصد مطلب شما تکراری باشد، آنها دیگر رغبتی به خواندن نخواهند داشت. پس اگر از سایتهای دیگر برای تولید محتوا استفاده میکنید حواستان باشد که یک پاندا قبلاً همهی آنها را خوانده و حالا اگر قرار نیست حرف جدیدی بزنید، حداقل میتوانید از زاویهی تازهای به آن موضوع نگاه کنید و با جملهبندیهای خاص خودتان به سراغش بروید تا متنتان همچنان جذاب و خواندنی باشد.
3- جمعآوری و گلچین کردن محتوا
اگر اهل جمعآوری مطلب از وبسایتهای مختلف هستید و از هر مطلب یک قسمت برمیدارید و گلچین میکنید، باید بدانید پانداها هر کدام از آن مطالب را به شکل کامل خواندهاند و حالا به یک گلچین راضی نمیشوند. پس این روش هم سیاست خوبی برای تولید محتوا نیست.
4- غالب بودن آگهی یک صفحه بر محتوای تولید شده
اگر موقع خواندن کتاب هر چند ثانیه، یک نفر با تبلیغی تازه از لا به لای صفحات کتاب بیرون بپرد، چه کار میکنید؟ اگر تا میخواهید تمرکز کنید پیامهای تبلیغاتی جلوی چشمتان ظاهر شوند چه؟! همهی ما این جور وقتها کلافه میشویم و احتمالاً کتاب را به دورترین نقطهی ممکن پرت میکنیم! بنابراین اگر توی سایتتان راه به راه محصولات مختلف را تبلیغ کردهاید و بنرها و پیامهای تبلیغاتی از سر و کول سایتتان بالا میروند، بدانید که الگوریتم پاندا با عصبانیت دور سایت شما یک خط قرمز پررنگ میکشد. پس اعتدال را رعایت کنید.
5- ناهماهنگی محتوا با گوگل
اگر توی سرچ گوگل وعدهی چیزی را بدهید و مخاطبها با هزار ذوق و شوق روی لینک شما کلیک کنند و بعد با یک صفحه خالی مواجه شوند مثل این است که کلی مهمان دعوت کنید و بعد خودتان بگذارید بروید. این جور وقتها انتظار نداشته باشید کسی به وعدههایتان توجه کند. شما دارای محتوای ناسازگار هستید و پانداها خیلی زود پیدایتان میکنند و گرفتار میشوید.
الگوریتم پنگوئن (penguin) گوگل (2012)
این الگوریتم یک سال بعد از پاندا به گوگل اضافه شد و وظیفۀ آن مبارزه با لینکسازی اسپم است. با ظهور الگوریتم پنگوئن گوگل، سایتهایی که بکلینکهای انبوهی از سایتهای بیکیفیت و اسپم دریافت کرده بودند از نتایج اولیه موتور جستجوی گوگل حذف شدند. تمرکز اصلی پنگوئن بر روی لینک های غیر طبیعی می باشد.
برای اینکه توسط الگوریتم پنگوئن گوگل جریمه نشوید، همیشه از سایتهای معتبر و مرتبط با موضوع سایت خودتان لینک بگیرید. اما اگر جریمه هم شدید یک راه بازگشت دارید؛ لینک سایتتان را از تمام صفحات اسپم و بی محتوا پاک کنید.
پنگوئن هیچوقت به شما اعلام نمیکند که جریمه شدهاید. او بی سر و صدا وظیفهاش را انجام میدهد. ممکن است ترافیک وبسایت شما برای یک کلمهی کلیدی به شدت کاهش پیدا کند یا ممکن است برای یک کلمهی کلیدی مشخص، یکی از صفحات وبسایتتان از ایندکس گوگل خارج شود و یا اینکه با پیغام “لینکسازی غیرمعتبر” در گوگل وبمستر سایت رو به رو شوید. تمام این موارد میتواند نشانهی جریمه شدن شما توسط الگوریتم پنگوئن باشد اما اول مطمئن شوید بعد دست به اصلاحات بزنید، شاید مشکل از جای دیگری باشد. بنابراین از بررسی و آنالیز مداوم وبسایتتان غافل نشوید.
الگوریتم مرغ مگسخوار (Hummingbird) گوگل (2013)
مرغ مگس خوار یک حیوان کاملا متفاوت از پنگوئن و پاندا می باشد.
الگوریتم مرغ مگسخوار گوگل از همان زمان که آمد تحولات بزرگی را در موتور جستجوی گوگل ایجاد کرد. وظیفۀ این الگوریتم نشان دادن مرتبطترین و دقیقترین نتایج به کاربران است؛ برای همین هم به جای تمرکز روی یک کلمۀ کلیدی خاص، واژههای هممعنی را نیز در نظر میگیرد.
بعد از اضافه شدن الگوریتم مرغ مگسخوار به گوگل، تعداد زیادی از سایتهایی که بیش از حد از یک کلمۀ کلیدی خاص استفاده کرده بودند جریمه شدند و جایگاه خوبشان را در گوگل از دست دادند. این الگوریتم تحولاتی زیادی را در زمینۀ بازاریابی محتوا هم ایجاد کرده است و شناختن درست آن واجب است.
جست و جوی معنایی ( Semantic Search) چه طور به الگوریتم مرغ مگس خوار کمک میکند؟
فرض کنید در سرچ کردن دچار اشتباه شوید و مثلا به جای نوشتن “سالن ورزشی آفتاب” بنویسید “ورزشگاه آفتاب”، حتی در این صورت هم گوگل متوجه میشود که منظور شما همان سالن ورزشیست و با این که ورزشگاهی به اسم آفتاب وجود ندارد شما را ناامید نمیکند و نمیگذارد دست خالی صفحهی گوگل را ترک کنید.
جست و جوی معنایی گوگل فقط به این جا ختم نمیشود. فرض کنید شما سرچ میکنید: “برای گرفتگی شانه چه کار کنم؟” و بعد او به سراغ عبارتهایی مثل “درمان گرفتگی شانه” و “ورزشهایی برای گرفتگی عضلات” و یا چیزهایی شبیه به این عبارتها میرود و شما میتوانید خاطر جمع باشید که او فرق این “شانه” را با “شانه زدن موها” و همینطور “شانهی تخممرغ” متوجه میشود.
جست و جوی معنایی کمک میکند تا گوگل علاوه بر توجه به مفهوم واژهها و همنشینی کلمههای مختلف در یک عبارت، اطلاعات شخصی شما مثل تاریخچهی جستجوهای پیشین، سن و سال، محل زندگی و اطلاعات مرتبط دیگر را هم در نظر بگیرد و شما را به بهترین نتیجهی ممکن برساند.
گراف دانش (The Knowledge Graph) چه طور به الگوریتم مرغمگسخوار گوگل کمک میکند؟!
گراف دانش همانطور که از اسمش مشخص است با کمانهای ارتباطی سر و کار دارد و به نوعی به گوگل کمک میکند تا جست و جوهای مرتبط انجام دهد. بگذارید برایتان یک مثال بزنم! فرض کنید شما عبارتی مثل “خرید شیرینی” را سرچ میکنید و علاوه بر دیدن صفحات مخصوص به فروش شیرینی، صفحاتی دربارهی سفارش انواع کیک، دستورپخت شیرینیها و کیکهای خانگی و یا ارزش غذایی شیرینیهای مختلف و … هم به شما نشان داده میشود. این موضوعات در واقع سرچ شما را تکمیل میکند.
تشخیص گوگل این است که چنین عنوانهایی هم میتواند برای شما جالب و مفید باشد. حالا اگر شما روی لینک این سایتها کلیک کنید، به کامل شدن گراف دانش گوگل کمک میکنید. در واقع رفتار شما باعث افزایش دانش گوگل میشود.
الگوریتم کبوتر (Pigeon) گوگل (2014)
این بار گوگل الگوریتمی را ارائه میکند که روی نتایج مرتبط با مکان (Location) تمرکز دارد. الگوریتم کبوتر گوگل برای کسبوکارهای محلی یک فرصت عالی ایجاد کرده است تا بتوانند جزو نتایج اولیۀ جستجوهای کاربران نزدیک به خودشان باشند. برای مثال وقتی که در گوگل جستجو کنید کافههای نزدیک من، فقط کافههایی که در مناطق نزدیک به شما نشان داده میشود.
Google Pigeon بهروزرسانی الگوریتم جستجوی محلی است. هدف از این بروزرسانی افزایش رتبه مشاغل محلی در موتور جستجوگر بوده است. این برای کاربرانی که چیزی را بصورت محلی و همچنین برای مشاغل محلی جستجو می کند مفید است. بخش اصلی این الگوریتم تمرکز روی مکان و مسافت است که کاربران از آن جستجو می کنند. با ارسال این به روزرسانی ، لیست محلی برای کارآفرینان سئو با ارزش تر می شود. این الگوریتم جستجوی وب و جستجوی نقشه را به روشی محکم تر ترکیب می کند.
مقالات مرتبط :